Vyřeší právo zahraničních Čechů elekronická volba?

Cesta k volebním urnám není pro Čechy v zahraničí tak jednoduchá, jako pro tyto obyvatele Jindřichova Hradce (Foto: ČTK)

Při volbách do poslanecké sněmovny před dvěma lety měli Češi žijící v zahraničí poprvé možnost svými hlasy ovlivnit vnitropolitickou scénu - volby probíhaly na českých zastupitelských úřadech. Účast však ani tak nebyla příliš vysoká. V případě voleb do Evropského parlamentu zákon už proto volbu v zahraničí znovu neumožnil. Ministr zahraničí Cyril Svoboda krajany uklidňuje nadějí na elektronickou volbu, která by mohla v blízké budoucnosti problém vyřešit. Více Vilém Faltýnek.

Cesta k volebním urnám není pro Čechy v zahraničí tak jednoduchá,   jako pro tyto obyvatele Jindřichova Hradce  (Foto: ČTK)
O nutnosti zavedení korespondenčních voleb začali politici vážněji uvažovat až po posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2002. Do dolní komory parlamentu mohli tehdy poprvé volit i Češi žijící v zahraničí, ovšem způsob voleb na zastupitelských úřadech naprostou většinu potenciálních voličů odradil. Volit na ambasády přišly jen asi tři tisíce lidí. Krajané přitom poukazují na to, že jako občané ČR mají Ústavou dané právo volit a že korespondenční volby jsou běžné v řadě vyspělých zemí světa.

Tentokrát tedy mohli krajané s českým občanstvím volit už zase jen na území České republiky. Ministr zahraničí Cyril Svoboda prostřednictvím Radia Praha vysvětluje, proč tak - de facto - opět krajanům volba nebyla umožněna:

"Odpověď je jednoduchá: protože to neumožňuje zákon. Zákonodárci rozhodli o tom, že se volby budou konat jen na území České republiky. My jsme chtěli, aby se volilo v zahraničí, tento návrh stále podporujeme, ale nemá většinu v Poslanecké sněmovně a v Senátu, takže to musíme vzít jako fakt. Ten zápas se určitě povede dál, aby se rozšířila možnost a aby bylo možné hlasovat i korespondenčně, ale spíš jsem optimista, pokud jde o elektronické hlasování někdy do budoucna. Když ne příští tak přespříští volby už určitě budou elektronické a elektronicky se bude moct volit z kteréhokoliv místa planety."

Spor o korespondenční volby by se v budoucnu mohl dotknout každého, kdo vyjede na určitou delší omezenou dobu do zahraničí. Dnes ale stále veřejnost vnímá problematiku především v souvislosti s krajany. Potvrdila to anketa, kterou jsme natočili v průběhu voleb v jedné z pražských volebních místností.

"Oni jsou znevýhodněni. Pokud chtějí volit do Evropského parlamentu (a přes to všechno, že se upozorňuje na to, že volební účast je v podstatě v celé Evropě malá), tak oni to mají ještě ztížené tím, že pokud chtějí volit, tak musejí cestovat domů, musí odvolit u nás v republice. To je podle mě nelogické."

"Pokud je člověk občanem, tak by měl mít právo volit, ať je kdekoliv, mělo by mu to být umožněno."

"Na tuto problematiku jsem si zatím neudělal názor, jste první kdo se mě na to ptá, a netuším... nesrovnal jsem si v hlavě pro a proti."

"Myslím, že když se jich zúčastnilo málo a nežijí tady, tak že se jich ani tak nedotýká ten problém, který se tady těmi volbami řeší."

"Myslím, že je to velká chyba, protože my máme spoustu známých, třeba ve Švýcarsku, a hrozně je mrzí, že nemohou. Není to vůbec pro krajany, kteří žijí v zahraničí, dobře udělané, ani volby do Poslanecké sněmovny, ani do Evropského parlamentu."

V případě do Evropského parlamentu museli zahraniční Češi požádat o vydání voličského průkazu písemně s ověřeným podpisem voliče a na zastupitelskému úřadu si osobně průkaz převzít. Na samotné volby museli přijet do České republiky. Předpokládá se proto velmi malá účast krajanů.