Zemřela legendární diskařka Olga Fikotová. Disk mi doporučila Dana Zátopková, přiznala nedávno v rozhovoru

Medailistka

V pátek zemřela legendární diskařka Olga Fikotová-Connollyová, která se na hrách v Melbourne v roce 1956 postarala o jedinou zlatou medaili pro Československo. Bylo jí 91 let. Přestože po svatbě s americkým kladivářem Haroldem Connollym žila ve Spojených státech, stále mluvila perfektní češtinou a na rodnou českou vlast nedala dopustit.

Zlatá olympijská medaile z Melbourne | Foto: Ája Bufka,  Radio Prague International

Do Harolda Connollyho se Olga Fikotová zamilovala právě naolympiádě v Austrálii. Když se o rok později brali, svatbu měli na Staroměstské radnici v Praze. Komunističtí funkcionáři sice o tom nechtěli ani slyšet, pomohla ale přímluva manželů Dany a Emila Zátopkových, kteří jim poté šli i za svědky.

Nakonec svatbu povolil sám prezident Antonín Zápotocký s tím, že obřad proběhne v tichosti v úzkém kruhu. Před radnici nakonec dorazilo na 30 tisíc lidí. Mladá atletka poté ale upadla ve své vlasti v nemilost. Přestože chtěla i nadále reprezentovat Československo, komunistický režim jí to neumožnil.

Když pak v roce 1960 získala americké občanství, na dalších čtyřech olympiádách už  reprezentovala Spojené státy. Nejlépe skončila šestá v Mexiku 1968. Na posledních hrách v Mnichově v roce 1972 byla dokonce první neamerickou vlajkonoškou výpravy USA.

Po ukončení kariéry pomáhala Olga Fikotová Connollyová jako sociální pracovnice chudým a přistěhovalcům, angažovala se rovněž v ekologickém hnutí. S Connollym měli čtyři děti, ale nakonec se rozvedli. Po rozvodu se usadila v Kalifornii.

Kruhy osudu

Do Česka se dostala až v roce 2006. Do Prahy přijela na pozvání Českého olympijského výboru a po dlouhých letech se setkala s Danou Zátopkovou. O dva roky později dostala hlavní cenu Českého klubu fair play.

V šedesátých letech vydala Olga Fikotová-Connollyová v USA autobiografii Rings of Destiny, která se pak v roce 2007 v upravené podobě dostala i na český trh pod názvem Kruhy osudu. Vypráví příběh velké sportovkyně, ale i neobyčejný příběh její lásky a sňatku s Haroldem Connollym a přináší také její zajímavé postřehy a názory na život v socialistickém Československu i v USA, na sport a v neposlední řadě i na ekologii.

Knihu pak Olga Fiktotová v Praze sama pokřtila. „Je přece nesmysl, aby člověk po sedmdesátce ztratil zájem o život a zahodil se do šrotu. Jsme stavěni na život do sto dvaceti!“ prohlásila tehdy bývala atletka, která i v pokročilém věku působila v Las Vegas jako osobní trenérka lidí po úrazech a seniorů.

ČTĚTE TAKÉ

Začátkem letošního roku poskytla Olga Fikotová-Connollyová spolupracovníkovi Radio Prague International ve Spojených státech rozhovor, ve kterém mimo jiné prozradila, že hod diskem jí doporučila Dana Zátopková.

klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • České hrdinky

    Panovnice, malířky, spisovatelky, političky, vědkyně, sportovkyně – pohled do české historie nabízí bohatou mozaiku výjimečných českých žen. 50 ženských příběhů očima…