Martin Štěpánek se dokáže potopit bez přístrojů do 122 metrů

Martin Štěpánek, photo: www.martinstepanek.com

Dva světové rekordy za dva dny. Skvělý výkon předvedl sportovní potápěč Martin Štěpánek. V egyptském Šarm aš-Šajchu usiloval o dosažení světových rekordů ve volném potápění. V disciplíně free immersion, při níž se ručkuje po laně dolů i nahoru bez ploutví, se ponořil na jeden nádech do hloubky 110 metrů. Pod hladinou strávil 3 minuty a 56 sekund. Takovým způsobem se potápěly například lovkyně perel ještě před vynálezem ploutví.

Martin Štěpánek,  foto: Štěpánka Budková
Další světový rekord pak sebral Martin Štěpánek Rakušanovi Nitschemu a to v královské disciplíně volného potápění. V takzvané konstantní váze s ploutvemi se potopil 122 metrů pod hladinu. Jak se vůbec člověk může potopit do tak neuvěřitelné hloubky?

"Na to jsou zvláštní techniky, kdy člověk manipuluje vzduch v dýchacím traktu za pomocí kořene jazyka. Potom se v hloubce obrátí a toto je obyčejně fáze, kdy si lidé myslí: to nejtěžší má za sebou, dokázal rekord. To není pravda. Nejtěžší je výstup zpět k hladině. Je to 120 metrů nepřetržité práce, kdy člověk kope a plave zpět nahoru proti vztlakové síle,"

řekl Martin Štěpánek v rozhovoru pro Radio Praha. Jednatřicetiletý rodák z Náchoda se zapsal do rekordních tabulek už po třinácté. A jak vlastně rozhodčí rekord měří?

"Dají mě oficiální kalibrovaný hloubkoměr. Zároveň je v té hloubce umístěna cedulka, kterou musím utrhnout a přinést zpět. V té cílové hloubce je také kamera se zapečetěnou páskou."

Za rekordy stojí léta tréninku. Ty zahrnují kromě potápění i běhání a různá dechová cvičení z jógy. K plavání přivedla Martina Štěpánka jeho maminka, sama závodní plavkyně. V osmi letech mu učarovalo potápění a zapsal se do Svazarmu.

"Já jsem byl v klubu nejmladší. Když jsme někam jeli, tak mi starší kluci sebrali flašky a já se potápěl na nádech. Zpočátku to byla z nouze cnost. Když mi bylo 15 roků a začal jsem být trochu víc závodivý, tak jsem viděl první dokument o sportu freedivingu, tak mě to fascinovalo."

O hloubkovém potápění je i film Magická hlubina, který podle Martina Štěpánka určitě přispěl k popularitě tohoto sportu. Světový rekordman dnes žije v Americe na Floridě, kde se ke sportu dostal profesionálně. V začátcích mu pomohla dobře placená práce pod vodou. Opravoval mosty, ropné věže, pokládal potrubí.

"Nikdy jsem si nepředstavoval, že bych v tom mohl být tak dobrý, jako jsem. Začal jsem hledat lidi, kteří by věděli něco o klubu volného potápění. Našel jsem člověka, který pozval tehdejšího mistra světa. Zapsal jsem se k němu na kurs a během něj zjistil, že dokážu zadržet dech na delší čas, než ten mistr světa. Koukal na mě a říkal: člověče, možná bys to měl zkusit závodně."

Martin Štěpánek dokáže zadržet dech kolem osmi minut. Dnes má na Floridě potápěčskou školu - s pobočkou v Česku - a do tajů hloubkového potápění ve škole pronikají i známí herci a sportovci.

"Mezi nimi byl i golfista Tiger Woods. Na něm je vidět, že je profesionální sportovec, pracuje se s ním dobře. Na konci čtyřech dnů, co jsme spolu strávili, se potápěl do hloubky asi 28 metrů a na nádech vydržel 4,5 minuty."