Senátoři budou rozhodovat o tom, zda Vladimíra Železného vydají trestnímu stíhání

Předesda Jan Hadrava a tajemník imunitního výboru senátu Václav Šedivý, Foto: ČTK

Šéf televize Nova a senátor Vladimír Železný se opět vrací do popředí zájmu. Senátoři budou již brzy rozhodovat o tom, zda svého kolegu vydají trestnímu stíhání. Policie Železného podezírá z poškozování věřitele a daňových úniků. Celá kauza je značně spletitá a stíhání trvá již od jara roku 2001. Předseda mandátového a imunitního výboru Jan Hadrava uvedl, že senátorům nepřísluší zkoumat samotnou podstatu činu.

Předesda Jan Hadrava a tajemník imunitního výboru senátu Václav Šedivý,  Foto: ČTK
"Víme o co jde, ale to naše zkoumání bude jenom úzkým směrem. Čili nás nezajímá podstata tohoto obvinění, nás jenom zajímá vztah k výkonu mandátu senátora."

Mandátový a imunitní výbor po dvou hodinách jednání odročil na středu. Nepřišel totiž senátor Železný. Jeho mluvčí uvedl, že má zájem se zúčastnit, avšak nedostal pozvánku. Senátoři naopak tvrdí, že pozvánka odešla standardním způsobem. Ať už bude rozhodnutí mandátového a imunitního výboru jakékoliv, jedná se pouze o doporučení a Senát se jím může a nemusí řídit. Připomeňme, že Vladimír Železný byl obviněn dávno před tím, že se stal senátorem. Imunitu získal na podzim, kdy byl jako jediný zvolen do horní komory parlamentu už v prvním kole a to za hnutí Nezávislí. Někteří senátoři se kloní k tomu, aby se o vydání Železného hlasovalo až po volbě prezidenta. Tento názor zastává například občanský demokrat Jiří Pospíšil.

"A to proto, aby se neopakovala situace z minulých voleb prezidenta, kdy jeden poslanec chyběl právě proto, že byl ve vazbě a potom celou dobu pan prezident měl na talíři, že byl zvolen právě tím hlasem, který chyběl."

Logo TV Nova
Senátor Pospíšil měl na mysli republikánského poslance Miroslava Sládka. Ten byl ve vazbě kvůli podezření z podněcování k národnostní a rasové nenávisti, které soud nakonec nepotvrdil. Senátoři koaličních stran naopak tvrdí, že není co zdržovat a chtěli by, aby plénum hlasovalo již tento čtvrtek. Místopředseda vlády Pavel Rychetský se obává, že v horní komoře budou některé skupiny senátorů, kteří jsou s Železným nějakým způsobem duchovně spojeni, případně mu fandí, a budou volit při jednání o vydání taktiku zdržování. Zákonodárci si podle něj nemohou přisuzovat pravomoce soudů a posuzovat otázku viny. Rychetský upozornil také na nedostatky v ústavě, kde se tvrdí, že pokud parlamentní komora odmítne někoho vydat ke stíhání, je jeho stíhání vyloučeno navždy.

"On by skutečně hlasováním v Senátu získal absolutní doživotní beztrestnost. Byla by to opravdu ostuda nejen senátorů, ale i České republiky. Jestli chceme, abychom byli demokratický právní stát, tak to musí říct soud, jestli je nebo není vinen z těch skutků."

Na to, jak nakonec senátoři rozhodnou, si budeme muset počkat. Pokud by bylo jednání o Železném zařazeno již na tento čtvrtek, senátoři by o něm museli, jako o novém bodu jednání, dodatečně rozhodnout. Pokud k tomu nebude vůle, měla by se kauza podle jednacího řádu projednávat na nejbližší schůzi Senátu. Senát dosud rozhodl o zbavení imunity dvou senátorů z pěti. Sněmovna vydala 9 poslanců z 18. O zbavení imunity většinou žádají policejní orgány, častým důvodem je dopravní nehoda. I v těchto případech totiž poslanecká imunita zaručuje zákonodárcům beztrestnost.